Mönstertips #2

Finns det några rent dåliga mönster, då? Jag skulle, utan att vara objektiv i övermått, bara konstatera att det inte finns några. Det finns mönster som är svåra att använda eftersom de är avkalkerade från över hundra år gamla mönster, dvs inte anpassade för dagens kvinnofigurer och därmed måste justeras.

Det finns mönster som är lite speciella, kanske utvecklade efter idéer om HUR en korsett ska se ut och för att få ett patent. Ofta är dessa korsetter ganska invecklade och inte nödvändigtvis lika de korsetter vi associerar med viktorianska korsetter.

Jag noterade att Truly Victorians TV-110 är ett riktigt bra mönster som är lätt att jobba med. Nu måste jag också slå ett slag för ett annat mönster som jag använde mycket innan jag gick över till TV110 – MantuaMakers 1880-korsett.
Den här korsetten ser lite annorlunda ut. Den är hög med en lång och markerad midja, tänk ”skorsten”.

Mönstret kommer på samma typ av vitt och kraftigt papper som Truly Victorians och mönstret är multisize, alltså det kommer i en hel massa storlekar. Korsetten sys i sex paneler per sida och förväntas ha en ganska stor glipa (ca 10 cm). Det som kan vara lite störande är en smal panel mitt över bysten. I små storlekar är den panelen mycket smal men mindre accentuerad i större storlekar. Eftersom den  (panelen) är helt rak kan man faktiskt, jag har testat, kan man dela den och lägga till på de omgivande panelerna.

Image

Sömnadsbeskrivningen däremot borde vara ett föredöma för alla mönstertillverkare. Man har på ett mycket pedagogiskt sätt beskrivit hur man ska sy ihop sin korsett, hur man ska ta mått och hur man ska fixa små detaljer.

Mantua Maker har flera historiska mönster bland annat fem korsettmönster från äldre tider till det här från 1880, men jag ska kommentera de andra lite senare. Givetvis (inte alltid så givet) finns mönstret att köpa hos Vena Cava Design i England.

MM-1880[1]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s