Vad får en korsett kosta?

Jag läser en artikel på Foundations Revealed om hur man som semiprofessionell korsettskapare ska beräkna rimliga priser på sina alster.

Nu ska jag inte redovisa för de kalkyler som presenteras utan fundera lite över detta med vad folk är beredda att betala för en korsett och vad en korsett egentligen kostar.

Jag ser med jämna mellanrum på en del forum unga människors önskan att få äga en korsett. Denna korsett ska helst vara billig, oftast inte dyrare än 300 kr för så billiga korsetter säljs på Tradera, Blocket eller eBay. Det kan vara så men några frågor bara. Är det en ”riktig” korsett, alltså en som klarar belastningar? Är den sydd efter dina mått? Får någon sorts garanti?

Betänk att material till en korsett går på från 300 kr och uppåt. En planschett kostar runt 80 kr och stålen mellan 5 och 7 kr styck. Syr efter färdiga mönster ska man se till att mönsterkonstruktören får ersättning.

Det kan ta en helg, säg 20 timmar att sy en korsett. Är 120 kr/timme lagom lön? Ska vi lägga på arbetsgivaravgifter och sociala avgifter också? Visst kan man deklarera korsettsömnad som hobbyverksamhet, ungefär som kottplockning eller biodling.

En korsett från Vollers eller Axford kostar väl runt 3000 kr; det indikerar i vilket härad korsettpriset bör hamna. Jag såg korsetter i en exklusiv butik i Paris – de kostade från 1500 Euro (15000 kr!!!). Å andra sidan har jag spanat in en kinesisk läderkorsett för 170 USD. Men omkvaliteten vet jag inget. Har sett vanliga tygkorsetter för runt 100 USD och billigare än så men ofta ser jag en notering om 10 stål och spandex – verkar inte så stabilt.

Tillbaka till mina korsettpriser; jag tycker ingen ska säga att en korsett är för dyr, även om den har ett angivet pris på runt 2000 kr. Räkna med material och arbetstid och en korsett som är sydd efter personliga mått och där det ingår en nöjd-kund-garanti, det är inget Tradera kan prestera.

Image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s