Hur man använder spiralstål

Jag skrev förut om stål i största allmänhet men så fick jag en kommentar med frågor om spiralstål varför jag skriver lite mer om sådana här.

spiral-03
Här är en bild på olika stål, 4 mm, 7 mm och 9 mm. Direkt kan jag meddela att 7 mm är den mest användbara bredden, 9 mm kan vara lite för grov även om jag använt den med gott resultat. Den smalaste. 4 mm, vet jag inte vad man kan använda till. Den är för smal och vek, men kanske till en halskorsett …

spiral-00

Spiralstål hittar man på Röda Tråden i Sverige, VenaCava i England, Farthingales i Kanada och på många fler ställen. Spiralstålet kommer dels i löpmeter, dels färdigklippt med skollor påklämda.
Fördelarna med stål i ”lösvikt” är att man kan köpa en rulle och klippa upp i de längder man behöver utan att man tvingas sy korsetten först, mäta och sedan handla. Nackdelen är att det är lite jobb att klippa stålet och klämma skollorna. Men hur man gör det ska jag visa nu.

Spiralstålet består av två spiraler som är hopklämda. Stålet är böjligt åt alla håll men ändå stadigt vilket gör det lämpligt till korsetter som ska vara mer bekväma. Dessutom är spiralstålet oumbärligt i korsetter med svängda kanaler. Vad man ska tänka på när man hanterar stålet är att det är lätt inoljat och man bör torka av det försiktigt. Se dock upp för drar man hårt i stålet drar man isär de båda spiralerna.

Först, vilka verktyg behöver man? För att klippa stålen måste man ha en bra avbitartång. På bilden nedan är de två tängerna till vänster bra – båda från BILTEMA. Den röda tången är en billig skittång köpt i en billighetsaffär. Köp ingen billig tång alltså! Sedan ska man ha två tänger till för att klämma skollor; jag använder en liten polygrip (BILTEMA) och en billig skittång som jag filat till för att passa.

spiral-01

Polygripen använder jag för att klämma ihop skollor på bredden och specialtången till att klämma rakt över. För att kunna göra två ”kläm” samtidigt har jag filat ner billiga tången till 7 mm bredd.

spiral-02

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp av stålet. Klipp bara av den yttersta tråden i spiralstålet.

spiral-05

Så här ska det se ut:

spiral-06

2. Klipp nu av tråden på andra sidan mitt för det första klippet.

spiral-07

Nu ramlar spiralstålet isär.

spiral-08

3. Trimma stålet genom att nypa bort vassa trådar som sticker upp.

spiral-09

Nu ska vi sätta skollan på plats.

4. Trä på skollan och se till att den sitter ordentligt på stålet. Det kan vara en hjälp att hålla ihop lätt med ena tången. Kläm med båda tängerna på skollan, den ena från sidorna och den andra tvärs över. Jag brukar jämka lite och trycka lite och lika lätt med båda tängerna från början och sedan klämma hårdare och hårdare. Det här är något man känner efter ett tag. Se bara till att skollan är ordentligt hoptryckt och att det inte sticker upp några vassa hörn.

spiral-11

spiral-12

När kanalerna ska sys är det viktigt att anpassa kanalbredden till stålet. Med 7 mm stål är en kanalbredd på minst 9mm nödvändig, kanske tom 10 mm för att skollan ska kunna glida in i kanalen utan problem.  Viktigt är också att inte backa med maskinen när början och slutet av kanalerna sys; det är lätt att man då syr mynningen för smal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s