Mönstertips #3 – Ageless Patterns 1893 Lady’s Low Corset

Det var, när jag började med korsettsömnad för 12-13 år sedan ganska tunnsått med mönster till UB-korsetter (UB = UnderByst). Det enda jag hittade då, var Ageless patterns #1237 – 1893 Lady’s Low Corset.

Ageless Patterns (AP) är, förstår jag, en dam som letar upp originalmönster från gamla sömnadstidningar och kalkerar av dessa, trycker upp mönstren på kraftigt vitt ritningspapper med en, tyvärr, ganska sparsmakad sömnadsinstruktion. Jag har ingenting emot AP, tvärtom, däremot måste man betänka att mönstren inte är anpassade för dagens kvinnofigurer utan måste justeras en hel del för att fungera. Tar man denna hänsyn kan man ha hur kul som helst med APs mönster.

Men tillbaka till #1237.

Image

Det här mönstret är behäftad med ett fel, vilket jag justerat – se nedan men är annars ganska straight-forwward och lätt att använda UTAN att man behöver justera särskilt mycket. Att sy upp en toile är något man alltid gör när man konfronteras med nya mönster.
Mönstret innehåller 7 delar: två framdelar och två ryggdelar samt tre godeter (kilar) som sitter i nederkanten. Korsetten går upp i en markerad kil mellan brösten mitt fram och är, om man prickar rätt storlek riktigt läcker och sitter mycket snyggt på kroppen.

Spontant tycker jag nog att en av kilarna (fram) kan avvaras så korsetten inte blir för vid nedtill. På 1800-talet var skillnaden mellan höft- och midjemått sannolikt mycket större än idag, varför dessa tre kilar behövdes då. Jag gör dock så att jag sätter en kil i sidbakstycket (benämnt sideform) och placerar den mitt emellan de två kilar som är markerad på mönstret.

Och så var det felet på mönstret. Framstyckenas nederdelar möts fel; ena sidan är för kort och den andra för lång. Det går att sy med detta fel men man får klippa rent med sax och det blir kärvt att få in planschetter och stål sedan. Jag har justerat felet och den som vill köpa mönstret (adress nedan) kan ladda ner en pdf-fil med ”lappar” man kan tejpa på originalmönstret och få det hela rätt.

Jag måste återigen upprepa att det här är ett bra mönster med lite väl kortfattade instruktioner men slutresultatet blir riktigt bra! Fyra poäng av fem möjliga!

Hämta PDF-FILEN här – öppnar i ett nytt fönster.

AGELESS PATTERNS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s