Mönstrade tyger – en liten betraktelse

Jag tar semester varför det inte blir någon uppdatering på ett tag. Innan dess måste jag bara slänga iväg några foton och kommentera något som kan vara viktigt, vad gäller mönstrade tyger.

Det finns fina korsettyger som är diskret mönstrade att köpa från Vena Cava bland annat, men oftast hittar man tyger i hos sin lokala tyghandlare och det gäller innan man slår till att tänka lite hur just det tyget fungerar. Ofta ser man läckra tyger och tänker sig hur de skulle göra sig i en korsett men när man väl sätter saxen i tyget inser man att man tänkt fel.

Jag har plockat lite i mina tyghögar och presenterar lite funderingar här:

Rostbrun taft med broderier ( imetalltråd). Det här tyget fungerar i de flesta korsetter.  Allra bäst är att välja en korsettmodell som sys med stora delar. Den här modellen från Past Pattern fungerar mycket bra till (stor)mönstrade tyger. Mantua Maker har en snarlik modell. Dock, när korsettdelarna börjar bli smal, vid små storlekar, försvinner mycket av broderiet.

Image

Skotskrutigt tyg. Är rutorna lagom små ger skotskrutiga tyger roliga korsetter. Till viss del går det att mönsterpassa (i midjan) men generellt, ju större rutor desto större tygdelar måste jag ha.

Image

Image

Randiga tyger. Randiga tyger fungerar oftast mycket bra i korsetter. Precis som med de skotskrutiga gäller att ju smalare ränder, desto bättre. Ett smalrandigt tyg använt i en korsett med, även, smala, delar blir oftast mycket lyckat. Som alltid gäller det att tygets mönster och detaljer får framträda helt, annars blir man mest konfys. Det grårandiga tyget (som ska användas till en klänning) går bäst ihop med de föreslagna korsettmodellerna ovan. Det roströda passar överallt.

Image

Image

Prickigt. Jag har sytt en korsett i ett tyg med stora prickar och det blev inte riktigt bra. På sina håll blir det halva prickar och det ser lite slarvigt ut. Man får se hur stor/småprickigt tyget är och välja mönster efter det.

Image

Småmönstrat. Vena Cava har några alldeles jättebra tyger för korsetter. Samma gäller här – småmönstrat går lättare än stormönstret.
Det här tyget är skapligt småmönstrat men man får ändå hålla koll på det. Dessutom är det i siden varför man inte vill klippa sönder det för mycket utan vill ha maximalt av sidenkaraktären kvar.

Image

Också ett sidentyg men stormönstrat. Här gäller att antingen mönsterpassa maximalt eller använda korsettmodellerna ovan. Jag tänker mig nu iochförsig att tyget gör sig bättre i en dräkt eller klänning.

Image

Hittar man roliga tyger som det här, spelar det ingen större roll vilka mönster man använder. Lite fantasi och ett öga för detaljer kan ge roliga resultat oavsett vad.

Image

Jag vill slutligen slå ett slag för spetstyger. Att lägga en spets utanpå ett enfärgat tyg ger sköna effekter. Man kan välja kontrastfärger eller färger nära varandra i ton. Men pröva alltid i tygaffären när du väljer tyger, så du inte kommer fram till en omöjlig kombination.

Det är lätt att i stundens hetta tycka allt är SÅ DJ*A HÄFTIGT, men när man har sytt färdigt bara kan konstatera att resultatet blev lite … udda. När du står i tygaffären, ta med dig mönsterdelarna du klipp t i papper och måtta, eller ha lite koll på bredden på panelerna. Ligger man på en panelbredd på ca 5 cm får man tänka på att tyget och dess mönster bara har dessa centimetrar att visa upp sig på. Blir det konstigt med mönsterpassning?

GLAD SOMMAR PÅ ER!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s